A vaníliarúd tápanyagtartalma

A vanília az egyik legnépszerűbb aromaanyagnak számít világszerte. Leggyakrabban vaníliakivonat formájában találkozunk vele, melyek úgy nyernek ki, hogy a vaníliarudat beáztatják egy alkoholos-vizes oldatba, ami aztán kioldja a vanília aromáját. Ugyan a vaníliakivonatnak erőteljes az íze, de tápanyagértéke igen kicsi, így jobb, ha magát a rudat választjuk felhasználásra.

vanilia

A vaníliakivonat  és a vaníliarúd tápanyagtartalma

Egy teáskanál vaníliakivonat 12 kalóriát tartalmaz, melyben 0,5 gramm szénhidrát és 1,4 gramm alkohol található. A vaníliakivonat nem tartalmaz semmiféle vitamint és csak nyomokban jelennek meg benne olyan ásványi anyagok, mint a magnézium vagy a kálium. Sőt mivel csak kis mennyiségű vaníliakivonatot használunk egy-egy receptbe, így ezek a mennyiségek igen jelentéktelenek az emberi egészségre. Ezzel szemben a vaníliarúd nagy mennyiségben tartalmaz eugenolt, kaprilsavat, fenolokat, karbonilsavakat és észtereket, valamint laktonokat. A vaníliarúdban egyszerű és összetett szénhidrátok és ásványi anyagok is találhatóak, így nagy koncentrációban tartalmaz káliumot, mangánt, magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat. B-komplex vitamintartalma is kiemelkedő: pantoténsavat, niacint, tiamint, riboflavint és B6-vitamint is tartalmaz.

A vanília diétás előnyei

Mivel mind a vaníliakivonat és a vanília rúd viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, így anélkül használhatjuk ízesítésre, hogy sok kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe. Gyakran találkozunk vaníliával a sütőipari termékekben, mivel egy igen különleges és viszonylag intenzív ízt lehet vele elérni, anélkül, hogy az adott sütemény egészségtelenné válna.

Antioxidáns előnyei

A vaníliarúd fő vegyülete a vanillin, ami különféle előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A vanillin antioxidánsként működik a szervezetben, így segít megvédeni sejtjeinket a szabad gyökök okozta károktól, a cigarettafüsttől, a környezeti mérgektől, a túlzott napsugárzástól és bizonyos gyógyszerek káros hatásaitól.

Termékek vaníliarúddal

Vanília őrlemény,Bourbon 5g

Vanília őrlemény, Bourbon 5g

Minőségi Bourbon vanília őrleménye.

Ár: 925 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!